Sukan Olimpik: Chu Sian Gagal Terus Kemaraan

Sinar sebelah pagi hanya seketika sebelum layu

JALAN ceritanya hanya sedikit berbeza tapi jelas kesudahannya tetap sama bagi pemanah negara, Cheng Chu Sian di Padang Memanah Olimpik Green, semalam.

Sinar yang ditunjukkan pada pagi selepas menyingkirkan pemegang rekod baru Olimpik, Lee Chang-hwan dari Korea Selatan, hanya seketika apabila cabarannya lesu sehingga mudah dijinakkan pemanah Russia, Bair Badenov 109-104 pada suku akhir yang diadakan petangnya.

Kekuatan mental jelas menjadi pemisah apabila Chu Sian yang turut beraksi hambar dalam suku akhir acara berpasukan, sekali lagi gugup di peringkat sama acara individu.

“Saya melakukan kesilapan ketika membuat bidikan. Ia mungkin kerana tekanan kerana ini adalah Sukan Olimpik pertama saya.

“Tujuh mata yang dicatat dua kali itu adalah sesuatu yang harus diterima kerana ia adalah adat pertandingan,” katanya yang mahu berehat seketika sebaik kembali ke Malaysia sebelum memberi tumpuan kepada Kejohanan Dunia di Korea Selatan, tahun depan.

Biarpun mengikat kedudukan 27-27 di akhir pusingan pertama tiga panah, Chu Sian sekadar mengutip 7 mata pada panah keempatnya, bagi mengakhiri pusingan berikut dengan ketinggalan tiga mata.

Dua mata tercicir pada dua pusingan terakhir terus memberi kelebihan buat Badenov untuk mara ke separuh akhir menentang Viktor Ruban dari Ukraine yang menewaskan Ryuichi Moriya 115-106 manakala satu lagi separuh akhir adalah antara Park Kyung-mo dan Juan Rene Serrano.

Pingat emas akhir dimenangi Ruban yang menewaskan Kyung-mo 113-112 manakala gangsa milik Badenov.

Terdahulu, Chu Sian membuat kejutan awal menyingkirkan Chang-hwan menerusi tie-break selepas kedua-dua pemanah terikat 105 mata pada akhir 12 panah yang dibahagikan kepada empat pusingan.

Chang-hwan sebelum ini memecahkan rekod 12 panah Olimpik apabila mencatat 117 daripada 120 mata pada hari pertama acara individu Rabu lalu.

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: