Sukan Olimpik: Pak Lah Menaruh Harapan

‘Nampaknya dalam sukan badminton kita ada peluang’

SEPERTI rakyat Malaysia lain yang cintakan sukan, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, semalam menaruh harapan tinggi kepada kontinjen Malaysia untuk membawa pulang sekurang-kurangnya sebutir pingat emas buat julung kali dari Sukan Olimpik di Beijing.

“Nampaknya dalam sukan badminton, kita ada harapan. Sudah masuk ke peringkat separuh akhir. Harapan mendapat pingat emas cerah. Ini akan jadi pingat emas pertama milik seorang rakyat Malaysia.

“Inilah harapan kita, yang akan jadi wira terbilang,” kata Perdana Menteri ketika merasmikan Anugerah Pertandingan MySkills 2008 dan Pelancaran Ekspo Kemahiran di ADTEC, Shah Alam, semalam.

Abdullah merujuk kejayaan pemain perseorangan negara, Lee Chong Wei yang mara ke perlawanan akhir, semalam selepas berjaya menewaskan pemain Korea Selatan, Lee Hyun-il, 21-18, 13-21, 21-13 dalam saingan separuh akhir lelaki.

Kata beliau, untuk menjadi terbilang, mereka perlu mendapat pengiktirafan peringkat dunia seperti ahli sukan Malaysia yang kini bertarung membawa pulang pingat Olimpik.

Katanya, seseorang ahli sukan itu belum boleh dipanggil terbilang jika mereka tidak mendapat pingat di Olimpik atau kejohanan dunia dengan memberi contoh, Datuk Nicol David sebagai atlit terbilang.

“Malangnya, acara skuasy tidak dipertandingkan di Sukan Olimpik. Kalau ada, sudah tentu kita dapat satu emas,” katanya berseloroh.

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: