Syabas S’Pura!

PENANTIAN 48 TAHUN BERAKHIR

OlehSaparin Rasikin

PENANTIAN kilauan pingat selama 48 tahun berakhir apabila pasukan tenis meja wanita melayakkan diri ke final Sukan Olimpik Beijing, semalam.

Para pemain, pegawai dan penyokong Singapura terpaksa melalui suasana yang mendebarkan sebelum Lee Jiawei dan rakan-rakannya menewaskan Korea Selatan 3-2.

Kemenangan ini menjamin sekurang-kurangnya pingat perak kepada Singapura, yang akan menentang pasukan favorit dan tuan rumah, China, dalam final esok.

Kali terakhir Singapura memenangi pingat Olimpik ialah menerusi Tan Howe Liang dalam acara angkat berat di Rome pada 1960.

Kejayaan hari ini turut disaksikan juga oleh Presiden S R Nathan, yang melahirkan rasa bangga sambil mengucapkan tahniah kepada para pemain negara.

Feng Tianwei muncul sebagai srikandi kejayaan bersejarah ini dengan memenangi kedua-dua perlawanan perseorangannya, termasuk pertarungan penentuan selepas kedudukan terikat 2-2.

Bagaimanapun, beliau menyifatkan kemenangan adalah hasil usaha bersama rakan-rakan sepasukan.

‘Saya sungguh teruja dengan kejayaan ini,’ jelas Feng memberitahu wartawan The Straits Times selepas kemenangan 11-7 12-10 3-11 dan 11-9 ke atas Park Mi Yong dalam masa 47 minit.

‘Usaha sepasukan menghasilkan kejayaan ini dengan setiap pemain dan pegawai memberikan sumbangan.’

Mengenai taktik permainan, Feng menjelaskan: ‘Saya terpaksa bermain dengan sabar dan menunggu peluang untuk mematikan bola.

‘Hampir semua orang berasa gugup tetapi kejayaan mengawal ketenangan diri memberi kelebihan untuk mengecap kemenangan ini.’

Sebelum ini, Feng membuka kemenangan Singapura dengan mudah menundukkan Dang Ye Seo 11-5 11-5 dan 11-2 dalam masa 27 minit.

Jiawei kelihatan akan memberikan Singapura mata kedua apabila menang set pertama 11-5 tetapi Kim Kyung Ah memenangi set kedua 11-8.

Sungguhpun Jiawei bangkit memenangi set ketiga 11-9, beliau gagal mengekalkan permainannya dan tewas 6-11 dan 9-11 dalam dua set terakhir kepada pemain yang mengalahkannya dalam perlawanan merebut pingat gangsa di Athens empat tahun lalu.

Bagaimanapun, Jiawei menebus kekecewaan ini apabila berganding dengan Wang Yue Gue dan menewaskan beregu Korea, Kim dan Park 11-7 11-6 dan 11-9.

Korea menggugat harapan Singapura apabila Dang mengalahkan Wang 11-8 14-12 dan 11-9 tetapi Feng menjadi penyelamat dan memenuhi impian pingat Singapura dengan kemenangan ke atas Park dalam pertarungan empat set itu.

Cyberita

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: