Rashid Kini Ketua Jurulatih

Daripada Norbakti Alias di Beijing
norbakti@nstp.com.my

RASHID Sidek akan mengambil alih tugas sebagai ketua jurulatih baru skuad badminton negara selaras dengan tugasnya sebelum ini yang mengendalikan pasukan bagi Program 2012.

Ini berikutan tanggungjawab Yap Kim Hock sebagai ketua jurulatih ketika ini berakhir sebaik tamat cabaran Sukan Olimpik Beijing iaitu sasaran yang diletakkan kepadanya.

Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Datuk Nadzmi Salleh mengesahkan Rashid akan diserahkan tugas itu mengikut perancangan yang sudah dibuat sebelum ini.

“Program BAM sekarang adalah mengikut putaran Olimpik. Rashid sebelum ini diberi tugas melatih pemain dalam Program 2012 yang disasarkan untuk Sukan Olimpik London pada tahun itu.

“Kita harus memberi peluang kepada Rashid pula untuk membuktikan kemampuan dan keberkesanan programnya.

“Namun, mungkin ada sedikit perubahan dilakukan khususnya membabitkan pemain kerana kita mahu mereka yang benar-benar berkemampuan dikekalkan,” katanya selepas jamuan makan tengah hari dengan media Malaysia, semalam.

Mengenai kedudukan Rexy Mainaky sebagai jurulatih negara, Nadzmi berkata badan induk itu masih memerlukan khidmat bekas pakar beregu Indonesia itu.

“Dia mempunyai kebolehan yang baik untuk melatih dan cukup dalam tugasnya. Biarpun bukan hanya faktor jurulatih boleh menentukan kejayaan pemain, saya percaya Jawatankuasa Kejurulatihan BAM bersetuju sumbangannya selama ini juga adalah cukup baik,” katanya.

Sebelum ini, Rexy yang mengakui bertanggungjawab atas kegagalan dua pasangan negara di Olimpik, menyerahkan kedudukannya kepada BAM apabila kontraknya berakhir pertengahan tahun depan.

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: