BAM Hukum Kien Keat-Boon Heong

Oleh Hasnira Hassan
niera@nstp.com.my

KEGAGALAN di Sukan Olimpik Beijing menyaksikan dua beregu utama negara – Koo Kien Keat-Tan Boon Heong dan Choong Tan Fook-Lee Wan Wah ‘dihukum’ apabila tidak terpilih menyertai Kejohanan Badminton Terbuka Jepun, bulan depan.

Pendirian itu diputuskan jurulatih, Rexy Mainaky, yang masih belum mampu memadam rasa kecewa apabila kedua-dua pasangan itu langsung gagal menjejak peringkat perebutan pingat di Beijing.

“Terus terang saya katakan, saya akan keluarkan mereka daripada Terbuka Jepun. Saya akan memberi tumpuan kepada pasangan menyerlah pada Terbuka Singapura dan Indonesia kerana itu yang saya lihat terbaik pada masa kini,” katanya, semalam.

Ia bermakna pasangan yang bakal mengetuai cabaran negara pada kejohanan Siri Super Dunia terawal selepas Sukan Olimpik itu nanti ialah gandingan Fairuzizuan Tazari-Mohd Zakry Latif.

Senarai pemain untuk kejohanan itu sudah pun diserahkan Rexy kepada Persatuan Badminton Malaysia (BAM), tanpa ada nama empat pemain itu di dalamnya.

Malah, Rexy turut membayangkan betapa cabaran Kien Keat-Boon Heong dan Tan Fook-Wan Wah, ibarat dibekukan sehingga nasib mereka ditentukan Jawatankuasa Teknikal dan Kejurulatihan BAM, tidak lama lagi.

Ia termasuk kemungkinan memecahkan gandingan Kien Keat bersama Boon Heong ekoran daripada pelbagai masalah yang sehingga kini dianggap ‘belum dapat diselesaikan.’

“Pada 2007 mereka mempamer aksi cemerlang tetapi terus gagal pada tahun ini. Kami sudah melakukan semua usaha untuk mengatasi kelemahan dan kecergasan tetapi masih ada masalah.

“Maka, ini (rombakan) penyelesaian waktu ini sekalipun belum mendapat kata putus akhir. Tetapi saya pasti, 90 peratus, ia bakal dilaksanakan,” katanya.

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: