Marathon Milik Kenya

LURUAN pelari Kenya, Samuel Kamau Wanjiru pada beberapa kilometer terakhir marathon semalam membolehkan namanya terukir dalam sejarah negaranya sebagai warga Kenya pertama yang berjaya menguasai marathon Olimpik Beijing.

Pelari berusia 21 tahun itu berjaya menamatkan larian sejauh 42.15 kilometer menyusuri jalan raya Beijing untuk mencatat rekod Olimpik dalam tempoh 2 jam, 6 minit 32 saat.

Perlumbaan tersebut hanyalah penyertaan ketiga Wanjiru dalam acara marathon yang pernah meleburkan dua rekod dunia separa-marathon tahun lepas.

Juara dunia dua kali, Jaouad Gharib dari Maghribi berjaya menghabiskan perlawanan dalam tempoh 2:07.16s untuk mendapat perak manakala Tsegay Kebede dari Ethiopia mendapat gangsa dengan catatan masa 2:10.00s.

Deriba Merga dari Ethiopia mendahului hampir keseluruhan perlumbaan namun prestasinya merosot dan hanya berjaya mendapat tempat keempat.

Wanjiru juga adalah pemenang Marathon Antarabangsa Fukuoka di Jepun pada Disember lepas dan Marathon London April lepas.

“Saya perlu membina rentak untuk mendahului pelari lain, saya terpaksa berusaha mendahului rentak larian kerana saya akan segera penat jika memperlahankan larian,” kata Wanjiru.

Dalam perlumbaan pagi semalam, Wanjiru menerima sorakan gemuruh sebaik sahaja memasuki Stadium Sarang Burung lantas terus melambai tangan kirinya dan menepuk tangan beberapa kali.

Sebaik saja sampai ke garisan penamat selepas menghabiskan satu pusingan, beliau terus melutut dan membuat pangkahan di dadanya beberapa kali.

Pelari tersebut telah memecahkan rekod Olimpik, 2:09.21s yang dibuat oleh pelari dari Portugal, Carlos Lopes pada Olimpik 1984 di Los Angeles.

Semasa Wanjiru masih lagi berlutut, Gharib yang juga berjaya memecahkan rekod yang sama melepasi garisan penamat untuk memenangi perak.

Perlumbaan tersebut bermula pada pukul 7.30 pagi dalam keadaan cuaca bersuhu 24 darjah celsius dengan kelembapan 52 peratus yang meningkat sehingga 30 darjah celsius di hujung perlumbaan.

Utusan Malaysia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: