Sukan Olimpik: Argentina Bukti Kejaguhan


MEGAH: Skuad Argentinadipimpin Messi (kiri) mendengar lagu kebangsaan mereka berkumandang selepas menerima pingat emas bola sepak lelaki, kelmarin.

Isu Messi dihalang Barca beraksi di Beijing jelas satu rahmat buat pasukan

DETIK gembira Argentina memenangi pingat emas bola sepak kedua berturut-turut menggambarkan mengenai keutamaan yang mereka meletakkan beraksi di kancah Sukan Olimpik.

Tatkala negara Eropah secara keseluruhannya merendahkan nilai emas Olimpik, kuasa bola sepak Amerika Selatan, Argentina dan Brazil bersama-sama dengan jaguh Afrika Nigeria, memberikan segala-galanya dalam merangkul kejuaraan di Beijing.

Argentina terbabit dalam pertelingkahan tarik tali dengan gergasi bola sepak Sepanyol, Barcelona untuk melepaskan pemain tengah sensasinya, Lionel Messi untuk temasya ini.

Kelab ternama Eropah ini turut memenangi rayuan di Mahkamah Timbang Tara Sukan (CAS) terhadap keputusan Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (Fifa) yang mensyaratkan kelab ini perlu melepaskan semua pemain bawah 23 tahun, termasuk Messi.

Akhirnya, Barcelona memberikan Messi bermain di Olimpik, dilaporkan selepas mencapai kata sepakat dengan Persekutuan Bola Sepak Argentina.

Messi terbukti begitu bernilai tatkala Argentina mengalahkan Brazil 3-0 di separuh akhir dan menundukkan bekas juara Nigeria 1-0 dalam perlawanan akhir untuk muncul negara pertama dalam 40 tahun sejak Hungary untuk memenangi emas berturutan pingat emas Olimpik.

Pemain Argentina begitu meraikan kejayaan mereka selepas wisel penamat dan begitu seronok dengan suasana menakjubkan memenangi emas Olimpik di hadapi 89,102 penonton di Stadium Sarang Burung.

Malah, pemain veteran dan kapten Juan Riquelme, salah seorang daripada lima pemain senior dalam pasukan Olimpik Argentina, begitu terpegun dengan pengalaman Beijing.

“Saya cukup gembira kerana ini adalah peluang terakhir buat saya untuk bermain di Temasya Olimpik,” kata Riquelme. “Saya akan memakai pingat ini ketika perjalanan pulang dalam kapal terbang. Saya tidak mengeluarkannya untuk sesiapa.” – AFP

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: