Elak Status ‘Gajah Putih’


BEIJING: Bekas bandar raya tuan rumah Olimpik kini dipenuhi bangunan ‘gajah putih’ yang dibina bagi memenuhi keperluan sebelum Sukan Olimpik tetapi Beijing yakin, venue hebatnya tidak akan mengalami nasib yang sama.

Cabaran itu dapat dilihat di Athens apabila hampir semua venue yang dibina untuk Sukan Olimpik 2004 kini lengang dan memerlukan berjuta ringgit untuk kerja penyelenggaraan setiap tahun, menambah beban kepada peninggalan bandar raya Olimpik itu.

Keperluan untuk membina venue yang berdaya saing dan boleh diguna semula kini menjadi perkara penting dalam proses bidaan Olimpik, dan Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC), Jacques Rogge berkata Beijing berjaya melaksanakannya.

Katanya banyak venue diserap kepada universiti bagi memastikan fungsi berterusan mereka pada masa depan, ada kalanya digunakan secara harian.

“Ia bermaksud tiada bangunan gajah putih dibina. Ia akan dimanfaatkan,” katanya pada hari terakhir Sukan Olimpik Beijing.

Terdapat 31 venue di Sukan Olimpik Beijing tetapi hanya 12 daripadanya adalah bangunan baru. Lapan bangunan berstatus sementara dan enam lagi dibina di dalam universiti.

Golongan pakar bersetuju dengan pandangan Rogge biarpun wujud cabaran bagi dua venue paling gah dan paling mahal, Stadium Nasional ‘Bird Nest’ dan Pusat Akuatik Nasional “Water Cube”.

“Biarpun saiz stadium berkenaan menjadi ukuran, populasi rakyat Beijing yang begitu besar memungkinkan potensi untuk diguna sepenuhnya selepas tempoh penyesuaian,” kata Susan Brownell, pakar sukan di China. – AFP

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: