KBS Buat Post Mortem Olimpik

KUALA LUMPUR – Kementerian Belia dan Sukan akan menjalankan kaji selidik (post mortem) bagi menilai prestasi atlet negara pada Sukan Olimpik Beijing yang berakhir semalam, terutama bagi mengenalpasti punca ramai yang tidak menyerlah pada temasya sukan terbesar dunia itu.

“Kita akan mengadakan ‘post mortem’ segera untuk melihat sejauh mana prestasi mereka, sama ada telah bertambah baik atau merosot,” kata Menterinya, Datuk Ismail Sabri Yaakob (gambar) kepada wartawan di lobi Parlimen di sini, semalam.

Walaupun gembira dengan kejayaan pemain badminton perseorangan lelaki Lee Chong Wei merangkul pingat perak setelah ditewaskan oleh pemain China Lin Dan pada peringkat akhir, Ismail Sabri menyatakan kekecewaannya terhadap atlet-atlet yang gagal memberikan persembahan terbaik mereka.

“Saya tidak berpuas hati dengan atlet yang prestasi mereka telah menurun, kurang memuaskan berbanding dengan Olimpik 2004,” katanya.

Beliau berkata, walaupun negara tidak mengharapkan mereka untuk membawa pulang pingat, sekurang-kurangnya mereka perlu memperbaiki rekod peribadi masing-masing.

“Bagi sesetengah acara, kita berharap Olimpik menjadi platform pendedahan untuk mereka dan memperbaiki rekod diri. Ada pula acara lain yang kita ada ranking dan harapan untuk memungut pingat seperti badminton, tetapi tidak dapat,” kata Ismail Sabri.

Beberapa atlet negara, misalnya daripada acara berbasikal, akuatik dan badminton beregu menampilkan persembahan yang hambar pada Sukan Olimpik di Beijing baru-baru ini.

Malaysia menghantar 33 atlet ke Sukan Olimpik di Beijing.

– Bernama

Utusan Malaysia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: