Olimpik Cemerlang Jika Kurang Aspek Politik

– AFP

SYDNEY – Akhbar Australia memuji kehebatan penganjuran Sukan Olimpik Beijing, tetapi perubahan perlu dilakukan dari segi politik di China yang terlalu mengongkong kejohanan itu.

Akhbar harian nombor satu, The Australian berkata, China telah kembali menunjukkan kehebatan mereka di Olimpik, apabila menjadi negara yang paling berkuasa di dalam sukan selepas memungut 100 pingat termasuk 51 pingat emas.

”Bermula dengan penyalaan obor Olimpik di Stadium Sarang Burung pada 8 Ogos sehinggalah majlis penutupan rasmi, masyarakat China berjaya menjadikan kejohanan itu yang paling meriah dan hebat setakat ini,” katanya.

Tetapi akhbar itu berkata, situasi politik yang terarah kepada negara Komunis menjadikannya sebagai satu prospek yang jauh dan kejohanan itu juga terlalu dikongkong.

”Seperti mana yang diketahui umum slogan aman dan harmoni, menjangkakan Sukan Olimpik Beijing ini akan menjadi lebih terbuka dan menghormati hak asasi manusia, namun China gagal untuk menterjemahkannya.

”Sama ada di dalam dan di luar gelanggang, masih ada ruang kecil untuk ia berlaku secara spontan atau kemanusiaan sekurang-kurangnya di kalangan atlet China dan penonton yang hadir,” katanya.

Akhbar itu berkata, Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) mengambil risiko memberi peluang kepada Beijing untuk menganjurkan kejohanan itu tetapi harapan acara sukan terbesar itu mampu untuk mengubah hak asasi manusia ‘rupanya hanya menjadi angan-angan’.

The Sydney Morning Herald pula berkata tema yang bergema memberi kejayaan kepada China, tetapi bukan kepada semua.

”Seluruh dunia berasa hairan bagaimana organisasi kemahiran dan kewangan berhempas pulas untuk meningkatkan pemodenan China, gelanggang-gelanggang baru acara sukan dan bangunan utama serta upacara-upacara mewah sepanjang kejohanan.

”Perjalanan acara sukan telah berlangsung dengan begitu cekap, adil dan bebas dari sebarang skandal.

”Sementara itu, terlampau banyak peraturan yang merosakkan kejohanan di hadapan penonton,” katanya.

Utusan Malaysia

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: