Olimpik Landasan China Bertukar Demokrasi

BEIJING: Jepun berharap kegemilangan Sukan Olimpik akan dapat membantu meletakkan negara komunis di ‘landasan yang tepat’ ke arah demokrasi, kata jurucakap kerajaan, semalam.

“Penganjuran Olimpik adalah perkara yang baik bagi China supaya mereka lebih terbuka terutama dalam mengamalkan demokrasi. Kami percaya, ini adalah landasan tepat,” kata Ketua Setiausaha Kabinet, Nobutaka Machimura pada hari ke-16 sukan itu yang ditutup, kelmarin.

“Ketika perubahan, dasar pintu terbuka dikatakan dalam proses pelaksanaan di China, ia tidak selalunya menampakkan perubahan ketara,” kata Machimura kepada pemberita.

Katanya, penganjuran Sukan Olimpik seharusnya membolehkan rakyat China ‘menyedari tindakan normal atau sebaliknya yang dilakukan mereka pada pandangan antarabangsa’.

Dia berkata demikian sebagai mengulas layanan China terhadap golongan etnik minoriti – kebimbangan utama masyarakat antarabangsa yang mencetuskan demonstrasi di luar negara terhadap Olimpik Beijing.

Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Beijing semalam berkata, China mengusir lapan warga AS yang ditangkap di bandar itu minggu lalu ketika bantahan pro-Tibet.

Olimpik Beijing mengundang perbandingan dengan Olimpik Tokyo pada 1964 yang menjadi simbol kelahiran semula Jepun daripada kesan Perang Dunia Kedua kepada negara berkuasa besar ekonomi. – AFP

Berita Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: