Tuan Rumah Elak Projek ‘Gajah Putih’

Beijing yakin gelanggang tidak bernasib malang

BEIJING: Bekas tuan rumah Olimpik biasanya dipenuhi projek ‘gajah putih’ yang dibina untuk temasya itu, tetapi Beijing yakin gelanggang hebatnya tidak akan mengalami nasib malang sama.

Masalah itu digambarkan oleh Athens, di mana hampir semua gelanggang dibina untuk Olimpik 2004 kini ditinggalkan kosong dan terus memakan jutaan ringgit untuk kos penyenggaraan setiap tahun, sekali gus mencemarkan legasi Olimpik bandaraya itu.

Keperluan membina gelanggang yang berkekalan dan boleh terus digunakan kini jadi elemen penting kepada proses penawaran Olimpik, dan Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC), Jacques Rogge, berkata Beijing berjaya menanganinya.

Dia berkata banyak gelanggang dibina di dalam universiti, memastikan penggunaan berterusan pada masa depan, malah untuk kegunaan harian.

“Ia bermakna tiada projek gajah putih yang dibina,” katanya kepada wartawan pada hari terakhir temasya, kelmarin.

Terdapat 31 gelanggang untuk Olimpik Beijing, tetapi hanya 12 yang baru dibina. Lapan adalah gelanggang sementara dan enam dibina di dalam kawasan universiti.

Pakar-pakar bersetuju dengan pendapat Rogge, biarpun mereka berkata cabarannya masih ada untuk dua gelanggang termahal dan paling memikat perhatian – Stadium Sarang Burung dan Pusat Akuatik Nasional, juga dikenali sebagai Kiub Air.- AFP

Berita Harian

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: